websikehealthcheck
websikehealthcheck

VGB 2022 előszezoni tesztek I.

A Váci Gokart Bajnokság (VGB Grand Prix) 2022-ben is folytatja az előző VGB szezonok által kitaposott utat, viszont mint minden évben, ezúttal is tervezünk kisebb-nagyobb változtatásokat eszközölni.
Ezeket a változtatásokat azonban a versenyzőkkel való közös egyeztetések és előszezoni tesztek alapján szeretnénk a versenyszabályzatba felvezetni. A téli időszakban legalább 4 tesztet szeretnénk lebonyolítani 4 különböző program szerint.

Ennek első felvonásaként december 18-án, szombat délelőtt rendezzük meg az első tesztversenyt.
A 2022-es VGB szezon várhatóan márciusban fog elindulni, és bár a pontos kezdésről egyelőre nem tudunk információt adni, a legfontosabb terveket és a tesztversenyek részleteit meg tudjuk osztani a versenyzőkkel.
Íme:

Főbb tervek 2022-re:

2021-ben 15 futam került megrendezésre, amit egy futammal szeretnénk bővíteni 2022-re, tehát 16 versenyre lehet számítani a jövő évadban.

2021-ben 4 egyéni súlykategória, és egy csapatbajnokság került kiírásra, amely 2022-ben nagy eséllyel 3 egyéni súlykategóriára változik, valamint a csapatbajnokság is némileg átalakul. Tervben van egy, az egyéni kategóriákhoz kapcsolódó extra “mini bajnokság”, amelynek a végeredményét csak a sprintfutamokon szerzett pontok adnák.

A 2022-ben tervezett 3 súlykategória: GP1 (50-55 kg), GP2 (70-75 kg), és GP3 (85-90 kg). A kategóriákban továbbra is csak “A” döntők lennének, de már maximálisan 12 résztvevővel indítanánk azokat.
Az idei 2 sprintfutam a következő szezonban 4 alkalomra duzzadna, aminek a lebonyolítási programján is szeretnénk változtatni, és a fentebb említett módon külön is értékelnénk a sprinteken szerzett eredményeket.

A sprintfutamos versenyek (4) mellett a többségi futamok továbbra is a normál lebonyolítási rend (12) szerint történnének, amelyeken szintén lennének apró változtatások, mint például a versenytáv, vagy a helyezésekért és bónusz kiállásokért kapott pontok.

A VGB 2022 futamai nem kizárólag szombati napokon lennének megtartva; kb. a versenyek felét péntek késő délutáni programnak tervezzük.

1. tesztverseny részletei:

Időpont: 2021. december 18. szombat 10 órától (kb. 12:30-ig)
Kategóriák: 50-55 kg, 75-80 kg (max. 9-9 fő)
Edzések: 2-3 szabadedzés (10:00-10:30 között)
Időmérő: 1 mért kör kategóriánként (pole: 3 pont)
Sprintfutam: 9 kör (+2 kör felvezető)
Főfutam: 31 kör (+2 kör felvezető)
Bokszkiállás: 1 kötelező, 1 opcionális (opciós: 5 pont)
Díjazás: Gokart Vác serlegek (a dobogósoknak kategóriánként)
Nevezési díj: 9900 Ft (időmérő, sprint, főfutam)

1. tesztverseny lebonyolítása:

A VGB 2022 előszezoni 1. tesztfutam az egyik sprintfutamos lebonyolítási terv szerint történik, amely során az időmérőn kategóriánként 1 mért kört tesznek meg a versenyzők, és ez a kvalifikációs sprintfutam sorrendjét határozza meg oly módon, hogy az adott kategória mezőnyének első fele fordított sorrendben indul a sprinten.

Példaként a maximális 9 induló esetén az időmérőn 5. helyet szerző versenyző indul élről a sprintversenyen, a pole pozíciós (aki ezen a teszten kap 3 pontot) pedig az 5. helyről rajtol. A 6. helytől felfelé mindenki az időmérőn szerzett pozícióból kezdi a sprintet. A mezőny osztása úgy történik, hogy páros létszámnál felezünk, páratlannál pedig egyet hozzáadunk, és utána felezünk.

A kvalifikációs sprintfutamon gépválasztással döntünk a gokartokról, mégpedig úgy, hogy fordított sorrendben választanak a versenyzők gépet. Először az időmérős pole pozícióstól (példában 5. hely) kezdve a sprinten első helyről indulóig visszafelé, majd az utolsó helytől kezdve visszafelé (példában a 6. hely választ utoljára).

A sprintfutam (9 kör) gördülő rajttal indul, viszont nem formációból, hanem a Forma-1-hez hasonlóan “felvezető safety kart” mögött kell felsorakozni, és meghatározott szabályok szerint elindulni.
A bokszból kihajtva a felvezető gép összegyűjti a versenyzőket, akiknek az első felvezető körben már be kell sorolniuk a rajtpozíciójukba. A második felvezető körben a “safety kart” kimegy a pályáról, közben az első helyen állónak vissza kell lassítani, és fel kell készülni az elrajtolásra.

Az elrajtolást két “safety kart vonal” között kell elindítani úgy, hogy 1. vonal előtt még nem gyorsíthat (onnantól már szabadon rajtolhat) az élen haladó, a második vonaltól pedig legkésőbb mindenképp megkezdődik a verseny, tehát onnantól lehet előzni akkor is, ha nem gyorsít az előttünk haladó. A 2. vonalig nem mehetnek a versenyzők egymás mellé minimálisan sem, egészen addig, amíg az élen haladó nem indítja el a rajtot. Az elől haladó csak egyszer gyorsíthat az 1. és a 2. vonal között, ami már rajtnak minősül (addig folyamatos gurulásban kell haladni).

A sorrendben felsorakozott versenyzők a második felvezető körtől nem hagyhatnak 1 gokartnál nagyobb távolságot egymáshoz, és a rajt pillanatáig nem mehetnek az előttük haladó mellé pár centivel sem. Az egymás mögött (max. 1 gokart távolságban) való haladást a pályavonal bármely szélességén megtehetik a versenyzők, tehát nem kötelező közvetlenül a másik mögött menni. Szabálytalanság esetén piros zászlóval új gördülőrajt kerül elrendelésre, és a szabálytalan versenyző min. 2 rajthelyes büntetést kap.

A sprintfutam első három helyezettje kap pontokat 3-2-1 elosztásban.

A sprintfutam végeredménye adja a főfutam (31 kör) rajtsorrendjét. A főfutamon sorrendben, géphúzással döntünk a gokartokról. Fontos szabály, hogy ugyanazzal a karttal nem mehet egyik versenyző sem, ha ugyanazt húzza mint amivel a sprinten ment, vissza kell tenni, és újra húzni. Csupán egy versenyzőnek van lehetősége egy alkalommal visszadobni gépet, ő pedig az, aki a sprinten utoljára választott gépet, vagy már csak egy maradt neki (példában a sprinten 6. helyről induló).
A főfutam utolsó helyéről rajtoló esetében előfordulhat, hogy ugyanazzal a gokarttal megy, mint a sprinten, ha nem maradt más gép a számára.

A főfutamon egy szabályos, kötelező bokszkiállást végre kell hajtani minden indulónak. A kötelező kiálláson kívül van lehetőség egy szabályos, opciós bokszkiállásra is, amiért 5 pontot kap az adott versenyző. A bokszkiállások a rajt körében és a verseny utolsó körében nem szabályosak.
A főfutam 12. köréig kell minden indulónak eldönteni, hogy akar-e opciós kiállást a verseny során, mert ha igen, akkor a kötelező kiállásnak a futam 12. köréig meg kell történnie. A 12. körig megejtett kötelező kiállás után bármikor megtörténhet az opciós boksz. Ha valaki nem tervez bónusz kiállást, a kötelező kiállását bármikor elvégezheti a verseny során.

A főfutamon is pontokat kapnak a versenyzők, egészen pontosan 9 versenyző jut egységekhez a következő elosztásban: 25-21-17-14-11-8-5-2-1
Fontos! A tesztversenyen a kapott pontok összesítése alapján hirdetünk végső dobogósokat a kategóriákban, tehát nem (feltétlenül) a főfutam befutója alapján.
A dobogós értékelés természetesen csak a teszte(ke)n van így, hiszen itt még nem bajnokságról beszélünk, hanem különálló verseny(ek)ről, ahol nem csak a leggyorsabbakat, hanem a jól taktikázókat is díjazni szeretnénk.  

IDŐPONTFOGLALÁS
+36 30 360 1015
IDŐPONTFOGLALÁS
+36 30 360 1015