websikehealthcheck
websikehealthcheck

VGB Grand Prix – VERSENYSZABÁLYZAT 2023.

Bajnokságunk küldetése, hogy az amatőr gokart versenyek kedvelői baráti hangulatú versenysorozaton szabályozott, sportszerű futamok keretében összemérhessék tudásukat. Az idei bajnokságban 17 pontszerző verseny kerül kiírásra VGB Grand Prix néven, és a futamokat pénteki, valamint szombati napokon rendezzük meg. Várjuk a gokart-, és autósport barátok jelentkezését, akik szeretnék kipróbálni magukat egy kellemes hangulatú, Forma-1 stílusú amatőr versenysorozatban.

 

Váci Gokart Bajnokság (VGB Grand Prix)

2023. évi versenyszabályzat

 

A VGB Grand Prix elnevezésű gokart bajnokságunk nyílt amatőr versenysorozat, ami a Forma-1-hez nagyon hasonló lebonyolítási rendszerben kerül megrendezésre. Az idei évben szeretnénk ezt a hasonlóságot még látványosabbá tenni, ezért “extra szabályokat” hoztunk ennek eléréséért. A futamokon részvevő versenyzők az elért eredményeik alapján pontokat szereznek, mely alapja az év végi értékelésnek és díjazásnak.

A VGB Grand Prix amatőr gokart versenyein kizárólag azon versenyzők vehetnek részt, akiknek a szervezők engedélyezik az indulását, kiemelve, hogy a résztvevők a sportszerűséget legalább annyira fontosnak tartják, mint a jó eredmények elérését.
Az idei sorozat során 3 kategóriában (GP1, GP2, GP3), kizárólag A-döntőkben, meghívásos vagy jelentkezéses alapon, és a szezon legnagyobb részében zárt mezőnyben kerülnek megrendezésre a versenyek. A VGB Grand Prix mindegyik kategóriájában a szervezők által meghívott, vagy a jelentkezéseket általuk elfogadott versenyzők vehetnek részt, kategóriánként maximum 11 fővel (a 12. gokart tartalék).
Túljelentkezések esetén azok a versenyzők a kedvezményezettek, akik a korábbi futamo(ko)n is részt vettek, illetve nevezési díjjal fixálják jelentkezésüket.

Ahhoz, hogy valaki elindulhasson a versenyeken bármely kategóriában, részletesen ismernie kell az alábbi versenyszabályzatot, továbbá kötelezően el kell fogadnia azt.
Az a versenyző, aki elindul egy versenyünkön, részvételével egyben el is fogadja a bajnokság szabályzatát, amit aláírásával  is meg kell erősítenie.

Az indulók a versenyszabályzattal együtt a versenyt lebonyolító bírók döntéseit is kötelesek elfogadni. A szabályzatnak megfelelően a versenyzőknek lehetőségük van a futamokat követő fél órán belül óvást beadni (amennyiben egy adott esetet a bírók nem kezdtek el vizsgálni) szóban, amit a szervezők a látottak, a videó felvételek, és az érintett versenyzők meghallgatása alapján kötelesek kivizsgálni helyben vagy egy későbbi időpontban, és a döntésről tájékoztatni az óvást beadó versenyzőt. A bírók döntései ellen nincs lehetőség óvni.

A szervezők és a versenyt lebonyolító bírók felé irányuló legkisebb fenyegető magatartás (verbális, fizikai) azonnali kizárással és minimum 2 futamos eltiltással jár. Súlyosabb esetben a teljes szezonból való eltiltással is szankcionálható a versenynapon történő agresszív magatartás. A versenyzőt terheli (kizárás, eltiltás) a kísérői által mutatott agresszív magatartás is, bárki ellen is irányul.
Az esetek súlyosságát a szervezők ítélik meg.
A futamok alatti sportszerűtlen megmozdulásokat szintén szigorúan szankcionáljuk.
A szándékos lökés, kiforgatás, gumifalba szorítás azonnali kizárással, és automatikusan 1 futamos eltiltással jár. További szankciókkal is büntethető a sportszerűtlen versenyző az adott eset súlyosságától, és a körülményektől függően.
Az esetek súlyosságát a szervezők ítélik meg.
Kizárás esetén az adott futam nevezési díja nem jár vissza.

Minden induló csak saját felelősségére vehet részt a VGB Grand Prix futamain. A 18 év alatti versenyzők kizárólag aláírt írásbeli vagy helyszíni szóbeli szülői beleegyezéssel indulhatnak a versenysorozatban.

Az idei bajnokságban is a Forma-1-hez nagyon hasonló lebonyolításban történnek a versenyek, pl. kötelező bokszkiállás(oka)t kell minden versenyzőnek végrehajtani a futamok során, illetve két fős csapatokat alakítva, csapatbajnokság keretében is megküzdhetnek egymással. Az izgalmasabb és változatosabb futamok érdekében több nyomvonalat (min. 5-6 pályavonal), valamint ezzel együtt több, a versenyen használt bokszutcát is ki fogunk alakítani a versenysorozat során. Amennyiben technikailag, és biztonságilag megoldható, a pályairányokat is változtatjuk.

Az idei bajnokságban 17 pontszerző versenyt írunk ki és ebből a legjobb 15 verseny eredménye kerül értékelésre minden résztvevő esetében. Az a versenyző, aki az összes versenyen részt vesz, a legrosszabb versenyeinek pontjait eldobhatja. Amennyiben időjárási vagy egyéb okok miatt csak 16 verseny kerül megrendezésre, abban az esetben is 15 verseny eredménye számít az év végi értékelésnél. Hogyha csupán 15 vagy kevesebb futamot van lehetőség lebonyolítani, az összes verseny eredménye beleszámít a végeredménybe. A körülményektől függően előfordulhat halasztás, vagy egy verseny korábbi/későbbi időpontra való áthelyezése, amelyről legalább 1 héttel értesítjük az indulókat.
Vis maior esetén, amennyiben a versenysorozatban nem érjük el a 15 futamot, és előreláthatóan legalább 2 hónapig nem lenne lehetőség a teljes mezőnnyel versenyt rendezni, az aktuális futam-, és összetett pontszámnál hirdetjük ki a végeredményt. Vis maior esetnek minősül például újabb koronavírusos időszak.
Az a versenyző, aki teljesíti az időmérő edzést, résztvevőjének számít az adott versenynapnak, függetlenül attól, hogy végül elindul-e, vagy befejezi-e a futamát. Amennyiben egy versenyző bármilyen okból nem tud indulni a futamon, az addig megszerzett pontjaival zárja a fordulót (pl. Q1-pole, Q2-pole, Sprintkvali-pole pontok). Ha egy versenyző technikai okok miatt nem tud elindulni a futamon, vagy nem teszi meg a versenytáv legalább 25%-át, nevezési díja arányosan visszajár neki.

Tervezett időpontok (és pályavonalak)

Tesztfutam-1: február 18. szombat (A-vonal)
Tesztfutam-2: március 5. vasárnap (A-vonal fordított)

1. futam: március 18. szombat (A-vonal)
2. futam: április 1. szombat (B-vonal)
3. futam: április 14. péntek  (B-vonal)
4. futam: április 28. péntek  (C-vonal) SPRINT
5. futam: május 12. péntek  (D-vonal)
6. futam: május 26. péntek  (E-vonal)
7. futam: június 9. péntek (F-vonal)
8. futam: június 23. péntek  (A-vonal) SPRINT
9. futam: július 8. szombat (A-vonal) .NIGHT 
10. futam: július 22. szombat (A-vonal) .NIGHT 
11. futam: augusztus 5. szombat  (A-vonal) .NIGHT 
12. futam: szeptember 1. péntek  (B-vonal) SPRINT
13. futam: szeptember 15. péntek (B-vonal)
14. futam: szeptember 29. péntek (E-vonal)
15. futam: október 13. péntek (E-vonal)
16. futam: október 21. szombat (F-vonal) SPRINT
17. futam: november 4. szombat   (F-vonal)
Bajnoki díjátadó (bajnokok tornája): november 18. szombat  (G-vonal)

A verseny időpontok megváltoztatásának jogát a szervezők fenntartják.

Gokartok

A bajnokságban indulók a szervezők által biztosított 11 darab, egységes műszaki felszereltségű Sodi SR4 típusú, Honda GX 270 ccm-es gokartokkal vesznek részt.

Figyelem! A versenyzők nevezésükkel elfogadjuk, hogy nem lehetséges két tökéletesen egyforma gokartot kiállítani versenyzésre! A különbségek már gyártáskor is keletkezhetnek a gokartvázban. Használat során a motorok, vázak és gumik kopása sem egyforma mértékű. Ezzel összefüggésben nincs arra lehetőség, hogy a versenyek előtt minden gokarton vadonatúj gumikat biztosítsunk. Tapasztalataink szerint a versenyzők sem tudnak minden gokarttal ugyanolyan gyorsan menni, mert a jó köridő függ a rutintól és a vezetési stílustól is. Ennek ellenére minden futamra igyekszünk a lehető legpontosabban összehangolni a gépeket. Az aktuális pénteki vagy szombati verseny előtti hétköznapokon kedvezményesen van lehetőség edzeni, ahol hatékonyan össze lehet hangolni a gokartokat,ami egyúttal nagy segítséget is nyújthat a versenyzők számára.

Verseny dátumok

A versenyek ideje: a www.gokartvac.hu weboldalon található eseménynaptárban, illetve itt a VGB szabályzatában (tervezett időpontok-bekezdésnél) és a bajnoki ponttáblázatban szereplő időpontokban található.
A szezon során minden hónapban legalább egy pénteki (vagy szombati) napon kerül megrendezésre VGB verseny. Változás jogát a szervezők fenntartják (pl. ünnepnapok, előreláthatóan rossz időjárás, vis maior, stb. miatt)

Versenyzők

A versenyzők minimális életkora: betöltött 14. életév (min. magasság 155 cm). Szülői engedély szükséges 18 éves kor alatt. Amennyiben a versenyző bár betöltötte a minimális korhatárt, de a versenyvezetőség úgy ítéli meg, hogy nem tudja biztonságosan, versenytempóban elvezetni a gokartot, úgy az indulást a szervezők megtagadhatják. Ez érvényes a 18 éves kor feletti felnőtt indulókra is. A nevezés tartalmaz egy 8 perces gyakorló futamot. Ha egy versenyző nem éri el a versenynap előtt meghatározott limit-időt, a versenyen való indulását a szervezők visszautasítják. Ebben az esetben a nevezési díj arányos része visszatérítésre kerül.

Kategóriák:

 A versenyek az alábbi testtömeg kategóriákban kerülnek kiírásra:

GP1: minimum 55 kg (súlyozás: max. 25 kg plusz)
GP2: minimum 75 kg (súlyozás: max. 20 kg plusz)
GP3: minimum 90 kg (súlyozás: max. 20 kg plusz)

Egy versenyzőnek az adott GP kategóriában el kell érnie a minimum súlyhatárt ahhoz, hogy elindulhasson ott. A minimum súlyhatár eléréséhez súlyokat vehetnek igénybe a versenyzők, amelyeket a szervezők biztosítanak (max. 25 kg). Amennyiben egy versenyző saját súlyt szeretne magával vinni, azt kötelező a szervezőkkel tudatni, és kérésre bemutatni, leméretni.

Csapat alakítás

A versenyzők 2 fős csapatokat alakíthatnak, és csapatbajnokságban is megküzdhetnek egymással. A csapatalakítás nem jár plusz költséggel, csupán annyi a szabály, hogy az adott csapat két tagja nem gyűjtheti azonos súlykategóriában a pontjaikat (kivétel, ha az egyik csapattag több kategóriában is indul). A csapattagok segíthetik egymást azáltal, hogy az egyik fél távolmaradása esetén a csapattársa versenyez, és gyűjt pontokat helyette az adott kategóriában is, amit a futamot kihagyó csapattársnak írunk jóvá. A szezon során egy alkalommal lehetséges csapattagot váltani, ha például az egyik tag kilép a sorozatból, vagy rendszertelenül, 4-5 futamonként vesz részt a bajnokságban.

A bajnokság végén az összesített eredmények alapján a dobogós csapatok bajnoki serlegeket kapnak.

 

Költségek-díjak

a GP kategóriák meghívásos alapúak:

Nevezési díj egy GP kategóriában: 18.000 Ft (1 edzés, időmérő + futam)

Nevezési díj még egy GP kategóriában: 17.000 Ft (1 edzés, időmérő + futam)

 

Kedvezményes edzéscsomagok:
– hétközi edzésnapon 3×8 perc szabadedzés: 9500 Ft (nevezési díj befizetése szükséges)
– hétközi edzésnapon 5×8 perc szabadedzés: 15.000 Ft (nevezési díj befizetése szükséges)
– szabadedzések versenynapon: 3 x 8 perc 9900 Ft
– szabadedzés versenynapon: 8 perc  3600 Ft

Díjazás

Díjazás versenyenként:  kategóriánként a dobogósok serleget kapnak.

Díjazás a bajnokságban: a kategóriák összetett első 3 helyezettje bajnoki trófeát nyer.

A bajnokság végén, kategóriánként az összetett 4., 5., 6. helyezettet oklevéllel díjazzuk.

A versenysorozat 4 SPRINT futamának eredményeit külön is összesítjük, és díjazzuk.
Kategóriánként a legtöbb SPRINT futamos pontot gyűjtő versenyző serleget kap, a második érmet, a harmadik helyezett oklevelet.
A SPRINT bajnokságban pontazonosság esetén a jobb SPRINT rajthelyek száma a döntő. Ha azok is megegyeznek, akkor megosztott helyezés van az adott versenyzők esetében.

Különdíjakat is osztunk a bajnokság végén az alábbi tárgykörökben:

  • legtöbb futamgyőzelem egy kategóriában (holtverseny esetén a több, jobb futam eredmény alapján)
  • legtöbb pole pozíció egy kategóriában (holtverseny esetén a több, jobb időmérő eredmény alapján)
  • a legsportszerűbb versenyző (vizsgálat és büntetőpont nélküli versenyzők belső szavazás alapján – min. 10 futam részvétel))
  • Az abszolút legjobb újonc versenyző (összetett helyezés számít, kategória-holtversenynél több pont, ha az is azonos, akkor a jobb eredmények alapján – min. 12 futam részvétel))

Részvételi és nevezési feltételek:

A versenysorozat GP kategóriáiban való indulás meghívásos/elfogadásos alapú, tehát a szervezők által meghívott vagy a jelentkezését elfogadott versenyzők vehetnek részt rajtuk, kategóriánként maximum 11 fővel.
A versenyeken minden induló saját felelősségére vesz részt, a szervezők felé semmilyen követelést és kárigényt nem nyújthat be. A versenyzők részvételükkel tudomásul veszik, hogy minden óvintézkedés ellenére fokozottan veszélyes sporteseményen vesznek részt, és ennek tudatában versenyeznek. A szervezők által előírt védőfelszereléseket minden indulónak kötelező viselnie a futamok és a szabadedzések ideje alatt. Szándékos károkozásért, illetve a szabályok be nem tartásából eredő károkért az anyagi felelősség a vétkes versenyzőt terheli.

Védőfelszerelések:

Minden indulónak kötelező a zárt bukósisak és a zárt cipő használata versenyeinken. A szervezők minden résztvevőnek biztosítanak zárt bukósisakot. A versenyzők kizárólag bukósisakban tartózkodhatnak a bokszban és a pálya teljes vonalán. A 18 éves kor alatti versenyzőknek kötelező a nyakvédő használata, amit szintén biztosítanak a szervezők. Nem kötelező, de ajánlott védőfelszerelések továbbá a versenyzői overál, bordavédő, a mellkas- és gerincvédő, térdvédő, gokartos cipő és gokartos kesztyű.

Nevezés:

A VGB Grand Prix versenysorozatba a szervezőknél lehet jelentkezni telefonon, a honlapunkon, facebookon vagy e-mailben (info@gokartvac.hu).

 A 18. életévüket be nem töltött indulóknál szülői beleegyezés szükséges.

Előzetes nevezés – részvételi szándék jelzése:

A VGB Grand Prix bajnoki versenysorozatba kötelező előzetesen jelentkezni a futam előtti szerda este 19 óráig elektronikus formában a Váci Gokart Bajnokság weboldalán található jelentkezési lap kitöltésével vagy szerda estig személyesen a pályán. Az előzetes nevezésnek tartalmaznia kell a nevet, és a kategóriákat.

Kategóriaválasztás:

Egy versenyző egy versenynapon több GP kategóriában is indulhat, ha nevezését elfogadják a szervezők, és van hely az adott kategóriában.

Amennyiben valaki nem éri el a választott súlykategóriájának alsó határát, úgy alkalmazhat súlyokat. A súlyokat a szervező biztosítja maximum 25 kg-ig a versenyzők részére, ezeket a gokarton elhelyezett súlytartókba kell beletenni. Ha nagyobb súlyra van szüksége a versenyzőnek a súlyhatár eléréséig, akkor azt a versenyzőnek kell megoldania a szervezőkkel egyeztetett módon (pl. súlyozott ülés, kéz-, vagy lábsúly).

A súlyozás során a versenyző segítséget kérhet a szervezőktől, akik azt mindenkinek felajánlják. Amennyiben a versenyző nem kívánja saját maga intézni a súlyozást, minden esetben jeleznie kell a szervezők felé igényét, ugyanis elmaradt súlyozás esetén büntetésben részesül.

Mérlegelés:

A mérleget a szervezők biztosítják, a versenyzőnek pedig lehetősége van a mérlegen ellenőrizni, hogy eléri-e a megfelelő súlyt. A mérlegelés helyét a szervező jelöli ki, és minden versenyző ugyanazon a helyen mérlegel. A mérlegelésnél a mérlegre több alkalommal is rá lehet állni, és a mért értéket minden versenyző köteles elfogadni. Ettől eltérni csak indokolt esetben lehetséges. A mérlegelésre a versenyek előtt kell megjelenni teljes felszerelésben a szervezőknél, akik ekkor jelölik meg, hogy a nevezett kategóriákhoz kell-e, és ha igen, mennyi plusz súlyt kell a versenyzőknek a futamokra elhelyezni a gokartokban. A mérlegelés mindig a versenyek előtt történik, a súlyok meglétét a vezető bíró ellenőrzi közvetlenül az időmérő és a futamok startja előtt a rajtrácson. A mérlegelésnél történő szándékos megtévesztés futamokról történő kizárással büntethető.

 

 Időtartamok:

A nevezési díj az alábbiakat tartalmazza GP kategóriákban:

Időmérő Q1: 2 mért kör (kategóriánként ugyanazzal a gokarttal)
Időmérő Q2: 1 mért kör (kategóriánként 3-6 versenyző jut be a Q2-be)

Versenytáv:  45 kör (+2 felvezető és 1 levezető kör)

SPRINT-időmérő: 1 mért kör (kategóriánként azonos karttal)
Sprintfutam: 12 kör (+1 felvezető és levezető kör)
Főfutam időmérő: 4 kör (kategóriánként különböző kartokkal)
Főfutam: 34 kör (+2 felvezető és 1 levezető kör)

A futamok körszámai a pályák nyomvonalainak változásától nem függnek.

Versenynap közelítő időterve*:

Szombat délelőtt:

8:00 – 8:30 : érkezés, nevezés
8:15 – 9:15 : szabadedzések
9:15 – 10:05 : időmérők
10:10 – 10:20 : versenyzői eligazítás
10:25 – től: a kategóriák futamai

Péntek délután:

17:30 – ig : érkezés, nevezés
17:30 – 18:30 : szabadedzések
18:35 – 19:30 : időmérők
19:35 – 19:45 : versenyzői eligazítás
19:50 – től: a kategóriák futamai

Minden versenyzőnek legkésőbb 8:20-ra (szombat) vagy 17:30-ra (péntek) meg kell érkeznie, hogy leadja nevezését és felkészüljön az időmérőre.

Kérünk minden versenyzőt, hogy időben érkezzen meg a versenynapra, hogy a szabadedzéseket követően azonnal kezdeni tudjuk az időmérőt.
Az időmérő edzést legkésőbb 9:30-kor (szombat), vagy 19:00-kor (péntek), a versenyeket 10:30-kor (szombat), vagy 20:15-kor (péntek) elkezdjük.

*A tavaszi (első 2-3 futam) és őszi időszakokban (óraátállítás előtt-után) a versenyek kezdete és időtartama a fent megjelölt időpontoktól jelentősen eltérhetnek. Minden esetben érdemes tájékozódni a verseny pontos időpontjáról az elérhetőségeken, illetve figyelni a honlapon és facebookon közzétett tájékoztatóinkat!

Szabadedzések:

A nevezéshez tartozó edzésen kívül lehetősége van minden versenyzőnek külön szabadedzéseken indulnia az időmérőt megelőzően. A szabadedzésekre történő jelentkezéseket előzetesen be kell nyújtani a szervezőknél. Minden, korábban VGB futamon még nem induló versenyzőnek kötelező minimum 1 szabadedzést menni az időmérő előtt. Indokolt esetben a szabadedzések köridejei alapján (biztonsági okokból) a szervezők megtagadhatnak versenyzői indulást a futamon. Ebben az esetben a nevezési díj visszajár a versenyzőnek.

A szabadedzések alatt minden versenyzőnek kötelező a biztonsági szabályzat és a korrekt versenyzői magatartás betartása!

A szabadedzéseken tapasztalt szabálytalanságok, sportszerűtlenségek alapján kioszthatóak figyelmeztetésektől kezdve akár kizárásig terjedő büntetések. A hétközi és szombati napokon is kedvezményes edzéscsomagokat biztosítunk a versenyzők részére.

Versenyzői eligazítás:

Az utolsó szabadedzés vagy az első verseny előtt eligazítás tart a vezetőbíró, ahol tájékoztatja a résztvevőket az időmérő és a verseny menetéről, és a szabályzat legfontosabb, kiemelt pontjairól. Továbbá itt lehetőség van a versenyzőknek kérdéseket feltenni és a szervezőkkel nyíltan konzultálva megbeszélni a felmerült észrevételeket.
Az eligazításon minden indulónak kötelező részt venni.
Aki nem vesz részt az eligazításon, automatikusan két büntetőpontot kap. Ha a kimaradó versenyzőnek a futamon történő esetleges szabálytalankodása az információhiányra vezethető vissza, nem kerül más elbírálás alá, mint a többi versenyző, sőt adott esetben súlyosabb szankciókra számíthat. Figyelmeztetésben, plusz büntetőpontokra vagy további büntetésben is részesülhet az a versenyző, aki nem vesz részt az eligazításon, majd szabálytalanul versenyez.

Időmérő:

Az időmérő közvetlenül az utolsó szabadedzés után kezdődik üzemmeleg gokartokkal. A kvalifikáción részt vevő gokartokat a Q2-es időmérő szakasz előtt is melegítjük, mégpedig min. 2 kört tesznek velük a sportbírók.

A GP kategóriákban normál lebonyolításnál ugyanazzal a gokarttal történik az időmérőzés, tehát az azonos súlykategóriában indulók egymás után, egymást váltva köröznek a pole pozícióért. A 3 GP kategória 3 gokartja egyszerre időmérőzik a pályán, megfelelő távolságban indítva egymástól a versenyzőket.

Minden versenyző 2 gyors kört tesz meg a pályán, majd az adott résztvevő legjobb körét jegyezzük be a Q1-es kvalifikációs körének.
Akinél ez az időeredmény az adott kategória 4-6 legjobbja között van, az indulhat a Q2-ben, ahol egy másik gokarttal 1 kör áll rendelkezésre, amivel a pole pozícióért megy a csata. A Q1/Q2-es lebonyolítási rendszerben Q1 szakaszpontot (+1 pont) is osztunk annak a versenyzőnek, aki az első helyen jut tovább a Q2-be.

A SPRINT futamos lebonyolítás alkalmával a SPRINT időmérő során kategóriánként azonos gokarttal egy mért kört tesz meg mindenki, és ez alapján rajtol a mezőny a SPRINT futamon. A 12 körös sprintfutamra fordított rajtsorrendben választanak gokartot a versenyzők.
A sprintfutam befutási sorrendje alapján az első 4 helyezett plusz pontokkal gazdagodik: 4-3-2-1 pont elosztásban.
A SPRINT futamot követően a versenyzők egy második időmérőn vesznek részt, ami a főfutam rajtsorrendjéről dönt.
A fő időmérőt az adott kategória versenyzői egyszerre, együtt teljesítik különböző gokartokkal. A gokartok kiosztásáról random generátor dönt, amellyel a SPRINT futam befutási sorrendje alapján sorsolunk gépeket. A fő időmérőn minden versenyzőnek minimum 3, maximum 4 kör áll rendelkezésére a legjobb eredmény eléréséhez.
A fő időmérőn minden versenyzőnek legalább 3 mért kört teljesítenie kell.

Az évad első időmérő edzésén az előző évi bajnokság végeredményének sorrendjében történik a kvalifikáció, a második versenytől kezdve az aktuális bajnokság sorrendjében időmérőznek a versenyzők (SPRINT időmérőn). Az a versenyző kezdi az időmérőt, aki vezeti a bajnokságot. Az újonnan belépő versenyzők utolsóként időmérőznek random sorrendben. Azonos köridők esetén az a versenyző van előnyben, aki hamarabb futotta meg az adott időt.

Az időmérőn való részvétel nem kötelező, de amellett, hogy a kvalifikációt kihagyó versenyzőnek a mezőny végéről kell kötelezően indulnia, büntetősúlyt is kell vinnie az adott kategóriához tartozó súlyok mellett. Ez plusz 10 kg-ot jelent normál és SPRINT lebonyolítás esetében is (amennyiben van rá lehetőség). SPRINT lebonyolítás során a sprintfutamon és a főfutamon is büntetősúlyt kell vinnie, a sprintfutamra pedig utolsóként választhat gokartot.

Minden kategóriában és lebonyolítási rendszerben a pole pozíciót szerző versenyzők + 2 pontot kapnak a bajnoki pontjaik mellé. A SPRINT időmérő győztese +1 pontot kap.
A normál lebonyolítási rendszerben a Q1 szakaszból elsőként továbbjutó versenyző + 1 pontot kap.

Súlyozás:

A súlyozást minden versenyzőnek kérnie kell a szervezőktől. A versenyzőtől elvárt magatartás, hogy segítsék a szabadedzések, és az időmérő gyors, gördülékeny lebonyolítását, így ha valaki elmulasztja a súlyok berakását, és segítséget sem kér a szervezőktől, hátrasorolással is büntethető, de minimum 2 rajtpozíciós büntetést, valamint 1 büntetőpontot kap.

A versenyre történő súlyozást a gépválasztás után azonnal elkezdik a versenybírók, és indulás előtt a vezetőbíró ellenőrzi a súlyokat. Előfordulhat, hogy egy versenyző olyan gokartot húz, amelyben nincs lehetőség súlyt elhelyezni (2 darab gép). A versenyzői eligazításon elhangzott szabályzás érvényes ilyenkor, és a legtöbb esetben minden olyan induló kaphat/választhat súlytartó nélküli gépet, akinek maximum 10 kg-ot kell(ene) vinnie. Amennyiben a mezőny összetétele megengedi, a vezetőbíró elrendelheti a súlycsökkentést az adott kategóriában. A nem súlyozható gokartokra vonatkozó további szabályzás a “Géphúzás/gépválasztás versenyre” cikkelyben található.

Az időmérő alatt folyamatos kék zászló van érvényben, tehát amennyiben valakit utolér egy másik időmérőzőt bármilyen okból, zászlójelzés nélkül is kötelezően el kell engednie.
Szigorúan TILOS feltartani a versenyzőtársat!
A feltartás szándékosságának megítéléséről kizárólag a bírók döntenek. Aki időmérőn megszegi a kék zászlós szabályt, minimum 2 rajthelyes hátrasorolással büntethető.

Műszaki hiba:

Műszaki hiba esetén, ha kevesebb mint 3 versenyző időmérőzött még a kategóriában, és a gokartot nem lehet megjavítani perceken belül, úgy az adott kategória időmérő edzését másik géppel újraindítjuk. Abban az esetben, ha az adott kategóriában legalább 3 versenyző már megfutotta az időmérős köreit, az adott kategória időmérőjét nem indítjuk újra, hanem a csere géppel kell folytatni a többi versenyzőnek. Nem számít műszaki hibának, ha a versenyző, az általa magával vitt felszerelés (súly, öltözet, ülés, pedál) miatt nem tudja versenytempóban teljesíteni az időmérő edzést, vagy nem tudja befejezni azt. Amennyiben az időmérő edzés közben megváltoznak a körülmények (pl. elered eső, felszárad a pálya), az időmérő edzés NEM kerül újraindításra. Amennyiben a körülmények miatt félbe kell szakítani, akkor a folytatáskor nem futhatja senki sem újra a köreit, az időmérő a félbeszakítás előtti állapotról folytatódik. Ha a futam elhalasztásra kerül, úgy arra külön szabályzás vonatkozik (lásd lejjebb).

Rajtprocedúra:

A főfutamokon a versenyzőknek 2 felvezető kör megtétele után fel kell állni az időmérő edzésen elért rajthelyre állórajthoz. A felvezető körök során 1 alkalommal tesztelhetik a rajtolást a kijelölt biztonsági zónában, illetve 1 alkalommal tesztelhetik a bokszkiállást.
A sprintfutamon egy felvezető kör van, és a versenyzőknek ez alatt be kell sorolni a megfelelő pozícióba és a kör végén elfoglalni a rajthelyüket állórajthoz.
A felvezető körök alatt a sárga villogók működnek a pályán, de a versenyzőknek lehetőségük van pozíciót cserélni egymás között a rajthelyek elfoglalásáig.
A második felvezető kör megkezdése után – amíg a versenyzők felállnak a rajtrácsra – a rajtlámpa három piros világítóteste közül a legnagyobb lámpa világít. Mielőtt az utolsó versenyző is elfoglalná a helyét, a nagy piros lámpa kialszik.
A rajtfelállást elhibázó versenyzőt (egy újabb felvezető kör után) két rajtpozícióval hátrább soroljuk. Az újabb felvezető kör már beletartozik a verseny körszámaiba. Amint a rajtot felügyelő vezetőbíró meggyőződik arról, hogy a versenyzők készen állnak a rajtra, illetve senki nem tartózkodik a pályán a versenyzőkön kívül, zöld zászlóval jelet ad a lámpák kapcsolására, ezzel a rajt megkezdésére. Rajtnál a versenyzőknek TILOS a gokart kerekeinek megfogása bármely testrészükkel. A rajtjel előtt TILOS a gázpedál és a fékpedál együttes nyomása, ezzel előnyt szerezve a startnál. Továbbá TILOS a rajtnál (is) a gokart motorjához hátranyúlni, illetve a motorburkolatra a kezet rátenni. A rajtjel előtt TILOS akár minimálisan gurítani a gokartot.
Amennyiben egy versenyző tiltott módon próbál előnyt vagy pozíciót szerezni egy másik indulóval/indulókkal szemben, a verseny első körében a vezetőbíró jelzésére köteles visszaadni a helyet. A vezetőbíró jelzését figyelmen kívül hagyó versenyzőt kizárjuk a versenyből.
Ha utólag, felvétel alapján állapítható meg a sportszerűtlenség, minimum pozícióbüntetéssel és figyelmeztetéssel, de pontlevonással is szankcionálható az adott versenyző. Ha valaki egyértelműen kiugrik a rajtnál, nem rendelünk el automatikusan új rajtot. Amennyiben a startnál kiugrott versenyző pozíciót szerzett 1 vagy 2 több indulóval szemben, az első körben köteles a vezetőbíró jelzésére visszaadni azt. Amennyiben a rajtot követő első körben olyan ütközés történik, ami miatt valaki önhibáján kívül jelentős hátrányba kerül, új rajt rendelhető el. Ennek megítélése és eldöntése a rajtot felügyelő bíró (vezetőbíró) hatásköre. A rajtot hasonló probléma miatt maximum kétszer lehet megismételni, a 3. rajt végleges. Nem rendelünk el új rajtot, amennyiben a versenyző saját hibájából, vagy szabályos versenyhelyzetben kerül hátrányba. Új rajt esetén az előzőleg lefutott körök a teljes távból levonásra kerülhetnek. A vezetőbíró akkor is rendelhet el új rajtot, ha – pl. a pálya adottságainak köszönhetően – nem látta azt az eseményt, ami miatt valaki jelentős hátrányba került. Amennyiben a rajtot felügyelő bíró (vezetőbíró) úgy ítéli meg, hogy új rajtot rendel el, az első vagy második körben piros zászlóval jelzi a versenyzőknek, hogy ismét fel kell állniuk a rajtrácsra az eredeti sorrendben. A megismételt rajtfelállásnál is érvényesek a rajtfelállást elhibázókra vonatkozó szabályok. A megismételt rajtnál rajtbüntetés is kiosztható, amennyiben egyértelmű szabálytalanság miatt kellett piros zászlóval megszakítani a versenyt. Ha valamely versenyző pozícióvesztés vagy egyéb okok miatt szándékosan okoz balesetet, hogy új rajtot rendeljenek el, minimum 2 rajhelyes hátrasorolással büntethető. Szándékos ütközés esetén azonnali kizárást kockáztat az adott versenyző. Sportszerűtlen megmozdulásoknál is akár kizárással szankcionálhatók a versenyzők.

 

Rajtoltató lámpa működése:

 A második felvezető kör során, a rajtrácsra felállás végéig a nagy piros lámpa világít. Amikor már majdnem mindenki elfoglalta a helyét, a nagy piros lámpa kialszik.
Miután a vezető bíró megadja az engedélyt, a három piros lámpa egymás után felvillan, együtt világítanak, majd kb. 1-6 másodpercen belül kialszanak a lámpák. A lámpák együttes kialvása adja a rajtjelet, ezután indulhatnak el a versenyzők!  Amennyiben valamelyik versenyző elrontja a rajtfelállást, a nagy piros lámpa villogásával jelezzük (sárga zászlóval együtt), hogy újabb felvezető körre kerül sor, amely során a hibázó versenyző 2 rajtpozícióval hátrább kerül.

Verseny:

A versenyzők kategóriánként maximum 11-en, kizárólag A-döntőben állnak rajthoz. A rajtpozíciókat az időmérő edzés végeredményének határozza meg.

Az alap lebonyolítás versenytávja 45 kör, előtte 2 kör felvezető, utána pedig 1 kör levezető van.
SPRINT futamos lebonyolítás során a versenyzők egy 12 körös sprintfutamon, majd egy 34 körös főfutamon vesznek részt. A sprintfutamon 1 felvezető kör van, a főfutamhoz 2 kör felvezető és 1 kör levezető tartozik.

A versenyen az utolsó 5 kört, majd az utolsó kört minden versenyzőnek táblával jelzi a fő bokszban segítő bíró. Leintés utáni levezető körön már TILOS versenytempóban haladni. Az a versenyző, aki leintés után versenytempóban közlekedik, megforog, veszélyezteti, vagy utoléri és megzavarja, esetleg megelőzi a még versenyző társát/társait, minimum figyelmeztetésben (és 2 büntetőpont), de hátrasorolással vagy pontlevonással is büntethető. Súlyos esetben akár kizárással is szankcionálható a leintés után versenytempóban közlekedő versenyző.

Ha egy adott kategóriában nem indul legalább 5 versenyző, az adott kategória nem kerül megrendezésre, de 5 fővel már teljes pontszámokat kapnak a versenyzők.

A ‘normál’ (nem sprintfutamos) lebonyolítás során a GP kategóriák 45 körös verseny alatt 1 alkalommal minden versenyzőnek kötelezően ki kell állnia a pálya mellett erre külön kialakított bokszutcába.
A Sprintfutamos lebonyolítás során a 34 körös főfutam alatt mindenkinek szintén 1 alkalommal kötelezően ki kell állni a kialakított bokszutcába.
A bokszkiállást speciális lámpás készülék segítségével bonyolítják le a versenyzők. Minden versenyzőnek lehetősége van bónusz bokszkiállásokat is végrehajtania a verseny során abban az esetben, ha a kötelező kiállásait szabályosan elvégezte.

Az a versenyző, aki a kötelező(kö)n kívüli 1 szabályos BÓNUSZ bokszkiállást is elvégez, +4 pontot kap.

 

Géphúzás/gépválasztás versenyre:

A gokartok választása géphúzással dől el az alap lebonyolítási rendszerben (45 kör).
Először mindig az adott kategória időmérőjének első helyezettje húzhat gokartot, amellyel versenyeznie kell. Ezután a második helyezett húz gépet, és így tovább húzhat sorrendben gokartot az adott kategória összes versenyzője.
Amennyiben olyan gokartot húz egy versenyző, amellyel nem mehet, ugyanis nem súlyozható a gép (és több mint 10 kg-ot kell vinnie a versenyzőnek), akkor addig húzhat ismét gokartot, ameddig súlyozható gépet talál. Az újra húzáskor a Joker is érvényes.
Ha egy versenyző Joker gépet húz ki, akkor bármely gépet választhatja, tehát olyat is, amit korábban már valaki kihúzott. Ez alól egyedül a pole pozíciót (1. hely) szerzett versenyző gokartja a kivétel.
Ha valaki Jokert húz, és elkéri versenyzőtársától a gépét, annak ismét húznia kell magának gokartot a bent maradtak közül.

A sorsolás általában közvetlenül az adott kategória futama előtt történik, de nem minden esetben.
A kötelező versenyzői eligazításon elhangzott információkat kell alapul venni, amikor a vezető bíró tájékoztatja a versenyzőket, hogy az adott kategória versenye mikor kezdődik, és mikor tartja a géphúzást. A sorsolásról hiányzó versenyző helyett hozzátartozója/kísérője is húzhat gépet. Aki a sorsolásról hiányzik, és nincs kísérője (vagy nem vállalja a géphúzást), a futamon a sorsolás végén maradt gokarttal vesz részt.

SPRINT futamos lebonyolítás során a SPRINT időmérőt követően a SPRINT futamra (12 kör) fordított sorrendben választanak gokartot a versenyzők, a főfutamon (34 kör) pedig normál rajtsorrendben géphúzással kapnak gokartot a versenyzők. A főfutamra választható gokartok mellett 2 Joker gép is található. Ennél a lebonyolításnál a Jokert húzó versenyzők nem rabolhatnak egymástól gépet. Csak azokból választhatnak, amelyek még nem lettek kihúzva.

Bokszkiállás lebonyolítása:

Az alap lebonyolítási rendszerben (45 kör) minden versenyzőnek 1 kötelező bokszkiállást el kell végeznie. A verseny első és utolsó körében nem szabályos a bokszkiállás. Ha valaki az első, vagy az utolsó körben bonyolítja le a bokszkiállást, az érvénytelennek minősül. Az a versenyző, aki nem megy ki a bokszba minimum 1 alkalommal a verseny során, automatikusan a mezőny végére történő hátrasorolásos büntetésben részesül. Ha több versenyző nem áll ki, akkor az időmérő eredménye a mérvadó a végső sorrendnél.
A verseny során lehetősége van extra pontokért bónusz bokszkiállásokat elvégezni minden versenyzőnek.

Csak a 2. bónusz kiállásnak van előfeltétele, éspedig az, hogy a szabályosan elvégzett kötelező bokszkiállás a verseny 5. köréig el legyen végezve.

A 2. bónusz kiállás előfeltételén kívül nincs más megkötés, tehát ha valaki nem szeretne 2 bónusz kiállást végezni a verseny során, akkor a kötelező, és a bónusz kiállását bármikor megteheti (kivéve az első és utolsó körben).
Erre a szabályra a versenyek előtt a vezetőbíró mindig felhívja a figyelmet.
Az 1 bónusz bokszkiállásnak csupán annyi előfeltétele van, hogy a kötelező kiállást szabályosan végezze el a versenyző.

A szabályos elvégzett 1. bónusz kiállásért +4 pontot osztunk ki, a 2. bónusz bokszért +1 pont jár.

Amennyiben az adott résztvevő nem kíván bónusz kiállást elvégezni a futam során, a kötelező (és szabályos) kiállását a verseny első, és utolsó körének kivételével bármikor elvégezheti.
A verseny során az SC (Safety Kart) időszakban is elvégezhetik a versenyzők a bokszkiállásokat (kötelező és bónusz).

A SPRINT futamos lebonyolítási rendszerben a főfutam (34 kör) során a versenyzőknek szintén 1 kötelező, szabályosan  elvégzett bokszkiállást kell abszolválni.
Ebben a lebonyolítási rendszerben csak 1 bónusz bokszkiállásra van lehetőség, és sincs megkötés, hogy a versenyzők mikor végzik el a kötelező és bónusz kiállást, csak a futam első és utolsó körében nem érvényesek.

A bónusz kiállásért + 4 pontot osztunk, amelyet a szabályosan elvégzett kötelező kiállás után lehetséges megejteni bármikor a futam során.
A verseny során az SC (Safety Kart) időszakban is elvégezhetik a versenyzők a bokszkiállásokat (kötelező és bónusz).

A kötelező bokszkiállásra létrehozott bokszutca (biztonsági okok miatt) a pályavonal mellett kerül kialakításra csak a VGB Grand Prix versenyeire. Az a versenyző, akinek az adott körben szándékában áll végrehajtania a bokszkiállást, legkésőbb a bokszutcát megelőző kanyarban egyértelmű kézfeltartással jeleznie kell kiállási szándékát (irányadó az eligazításon elhangzottak). Az a résztvevő, aki elmulasztja egyértelműen jelezni kiállási szándékát, büntetésben részesül, és a verseny végén min. 2 pozícióval hátrább sorolandó, kivéve ha még egy alkalommal szabályosan elvégezve kiáll a bokszba (az elhibázott kiállást újra elvégezve). A kézjelzést túl későn mutató (irányadó az eligazításon elhangzottak) versenyző is büntetésben részesülhet, ha a mögötte érkező versenyzőket egyértelműen megzavarja, minimum 1 pozícióvesztéssel szankcionáljuk.
A kialakított bokszutca bejáratát és kijáratát is felrajzolt krétavonalak jelzik (pályahatárok), amelyek minimum 2 kerékkel való áthajtása automatikusan büntetést von maga után. A bejárati vonalon való min. 2 kerékkel való áthajtás automatikusan érvénytelenné teszi a bokszkiállást, a kijárati vonal legalább 2 kerékkel való átszelése minimum 1 pozíciós hátrasorolással büntetendő (kivéve ha még egy alkalommal elvégez egy szabályos bokszkiállást). 
A bokszutcában egyszerre többen is elférnek, viszont a hátrább álló versenyző egyértelműen nagy hátrányt szerez, ha más versenyzővel együtt áll ki a bokszba, ugyanis a saját idejét is meg kell várnia a zöld jelzésig. A bokszutcában történő ütközés kiemelten veszélyesnek minősül, ezért azt a versenyzőt, aki szándékosan ütközik, azonnal kizárjuk a versenyből. A körülményektől függően hátrasorolással, pontlevonással, és büntetőpontokkal is szankcionálható a sportszerűtlen versenyző.

A bokszutcába érkező versenyzőnek egy speciális lámpás készüléknél meg kell állnia (a lámpa beérkezéskor zölden jelez), ahol egy gomb megnyomásával pirosra kapcsolja át a lámpát. A készüléknél való megállásnál a versenyzőknek figyelnie kell az ott elhelyezett bójára, hogy nehogy hozzáérjenek. Ez a bója azt segíti, hogy a pilóta ne szaladjon túl az aktiváló gombon, és szabályosan elvégezhesse a kiállást. Annak az indulónak, aki ehhez a bójához hozzáér vagy felborítja, nem érvényes a kiállása, és újra el kell végeznie a kötelező bokszkiállását.

A szervezők által minden futamon előre beprogramozott időzítéssel a bokszutcai lámpa 5-10 másodperc közötti időtartam után átvált zöldre, és a versenyző kihajthat a bokszból. A bokszból kihajtva nem szabad átlépni a segítő vonalat, ami a biztonságos pályára való visszatérést szolgálja. Mindig a pályán haladó versenyző(k)nek van elsőbbsége a bokszból visszatérővel szemben! Az a résztvevő, aki a bokszból kihajtva átlépi  a segítő vonalat, büntetésben részesül, és a verseny végén minimum 1 pozícióval hátrább sorolandó, kivéve ha még egy alkalommal szabályosan elvégezve kiáll a bokszba.

Amennyiben egyszerre többen érkeznek be a bokszutcába, minden versenyzőnek sorban meg kell állnia a lámpás készüléknél, és a gomb megnyomásával aktiválnia a lámpa átváltását, majd a zöld jelzést megvárnia. A hatalmas időveszteség miatt javasoljuk, hogy egyszerre csak 1 versenyző álljon ki a bokszba, ami az egyértelmű kézjelzés, illetve a lámpa aktuális színének figyelemmel követésével érhető el.

Az a versenyző, aki túl nagy tempóval érkezik be a bokszba, és emiatt elüti bokszban elhelyezett bóját, újra el kell végeznie a kiállást, egészen addig, amíg szabályosan nem tudja elvégezni azt. A gokartból kiszállni szigorúan TILOS, ilyen esetben automatikusan 3 pozíció hátrasorolással vagy kizárással is büntethető a versenyt követően.

Abban az esetben, ha a versenyző szabályosan érkezik meg a bokszba, aktiválja a készüléket, azonban hamarabb indul vissza a pályára, mint ahogy a lámpa zöldre váltana, a verseny végén 3 pozícióval hátrább sorolandó, kivéve ha még egy alkalommal szabályosan elvégezve kiáll a bokszba.

A bokszban a zöld jelzést várva TILOS minimálisan is gurítani a gokartot vagy a két pedált használva megpróbálni előnyt szerezni a többi versenyzővel szemben. Ilyen esetekben minimum figyelmeztetésben részesül a versenyző, de büntetőponttal, pozíció büntetéssel vagy pontlevonással is szankcionálható a szabálytalanság.

Van lehetőség BÓNUSZ bokszkiállásokra a futamokon, amelyekért plusz pontokat kapnak a versenyzők.
Ezek a bónusz kiállások NEM kötelezőek, de sokat érnek. A szabályosan kivitelezett 1. BÓNUSZ bokszkiállásért + 4 pontot, a 2. bónusz bokszért (csak normál lebonyolításnál) +1 pontot kapnak a versenyzők minden kategóriában.

 

Safety kart (SC):

A versenyek során (alap és SPRINT) bizonyos körülmények esetén bevetésre kerülhet a Safety kart (SC) rendszer.
A Safety kartot nem kötelező módon, és nem minden futamon használjuk, kizárólag az adott futamon résztvevő versenyzőktől és a pálya állapotától függ, hogy be kell-e jönnie a biztonsági gokartnak.
A Safety kart olyan esetekben hajt a pályára, amikor a pályakörülmények előre meghatározott mértékben változnak meg, amelyeket vissza kell állítani eredeti állapotukba.
A Forma-1-es lebonyolításhoz való hasonlóság miatt a gumifalakkal történő ütközéseket is figyelembe vesszük, méghozzá olyan módon, hogy szélcsendes időben bójákat helyezünk el a pályavonal teljes hosszán a gumifalakon.
A bóják leesése jelzi a gumifalakkal történő ütközéseket, és jelentős mennyiségű (min. 65%) bója leesése már indokolttá teheti a Safey kart pályára küldését.
A Safety kartot a vezetőbíró rendelheti el az alábbi esetekben:
– ha egy vagy több gokart elakad a pályán, és csak külső segítséggel tudják folytatni a versenyt
– ha egy vagy több gokart műszaki hiba miatt megáll a pályán
– ha ütközés után feltételezhetően személyi sérülés történt
– ha a gumifalakra helyezett bóják előre meghatározott számban leesnek (min. 65%)

Közvetlenül a Safety kart pályára küldése előtt már sárga zászló van érvényben, tehát tilos versenytempóban haladni, és a versenyzőknek táblával jelezzük az SC időszakot.
A Safety kart minden esetben minimum 3 kört tölt a pályán. Az első körben összegyűjti a mezőnyt a versenyt vezető gokartos elé kihajtva a bokszból. Második körben a pálya eredeti állapotát visszaállítják a bírók. A harmadik körben a mezőnyben “ragadt” lekörözött versenyzők megkapják a “kör visszavétele-jelzést”, és kikerülve a többi gokartost, a mezőny végére hajtanak.
Az SC tábla bemutatásakor a versenyzőknek a sárga zászlós tempóhoz képest is lassabban kell menni, amíg be nem jön a Safety kart. Azután a Safety kart tempóját kell tartani, és tilos előzni.
A versenynapon az eligazítást végző vezetőbíró jelzi, hogy az aktuális pályavonalon és körülmények között mi az a deltaidő, amit SC tábla után tartani kell a versenyzőknek a Safety kart mögé való felzárkózásig. Az(ok) a versenyző(k), aki(k) a deltaidőn belül gokartoz(nak), büntetésképpen 1 pozícióbüntetést, és 2 büntetőpontot kap(nak).
A Safety kartnak közvetlenül a versenyt vezető gokartos elé kell beállnia, és mögötte felzárkózik a teljes mezőny. A Safety kart tempója gurulós, hogy lehetőség szerint a mezőny 3 kör elteltével elrajtolhasson. A Safety kartnak tilos megállnia, kivéve piros zászlónál vagy műszaki hiba esetén. Amennyiben lekörözött versenyző(k) van(nak) a mezőnyben, a gokart számának jelzése után kikerülheti az előtte haladókat, és visszaveheti a körét. A kör visszavétele során a versenyző haladhat versenytempóban a sárga jelzés ellenére.
Miután a sportbírók elhárították a veszélyes helyzetet, visszaállították a pálya eredeti állapotát, valamint a valós sorrendben halad a mezőny, a vezető bíró elrendeli a Safety kart visszatérését a bokszba (SC tábla+piros zászló együttes bemutatásával), ami után gördülő rajttal folytatódik a verseny.
A gördülőrajtot a mezőny élén álló versenyző indítja el kizárólag egy előre meghatározott pályaszakaszon (az eligazításon elhangzottak a mérvadóak).

 

Különleges félbeszakítás:

Ha a versenyen különleges esemény történik, és bárki testi épsége veszélyben van (vagy csak a sérülés gyanúja felmerül), vagy a verseny lebonyolítását bármi megzavarja, illetve akadályozza, akkor a futamot piros zászlóval le kell állítani, amit a vezetőbíró ítél meg. Ha a mezőny élén haladó versenyző teljesítette a normál lebonyolítású futam 75 %-át (34 kör), vagy a SPRINT-főfutam 75 %-át (25 kör), úgy a rendezők nem kötelesek új rajtot elrendelni, a körszámláló szerinti utolsó kör alapján végeredmény hirdethető, és teljes pontokat osztunk. Ha a vezetőbíró a többi rendezővel való egyeztetés után új rajtot rendel el, a mezőnynek a körszámláló szerinti utolsó feljegyzett kör alapján kell elrajtolnia. A körhátrányban lévő versenyzőknek megmarad a körhátránya. Ha az első 2 kör után történik műszaki probléma, akkor a verseny nem állítható le, a versenyző – amennyiben nem tud újraindulni a gokarttal – feladni kényszerül a futamot. Ha rendelkezésre áll másik gokart, akkor a versenyző eldöntheti, hogy folytatja-e versenyt körhátrány(ok)ban. A verseny 50%-ának (23 kör/alap és 17 kör/sprint) megtétele után nevezési díj nem jár vissza, alatta pedig csak részarányosan. Amennyiben a műszaki hiba miatti futam feladás a verseny első 10 körében történik, a versenyzőnek lehetősége van egy másik kategóriában az utolsó helyről rajtolva versenyeznie. Ebben az esetben az itt szerzett pontjai jóváírásra kerülnek a kiesett kategóriában.
Amennyiben tömeges (min. 3 gokart) műszaki hiba fordul elő a versenyen, például a túlzottan magas hőmérséklet miatt vagy lebonyolítási hibából fakadóan, a verseny piros zászlóval félbeszakítható, és a hibák elhárítása után a félbeszakítás előtti, utolsó befejezett kör állása szerint újraindítható a hátralévő körökre. Ebben az esetben a lekörözött versenyző(k) körhátránya megmarad, de a körön belüli időkülönbségek eltűnnek.
A rajtot követően a verseny első körében különleges esemény miatt félbeszakítható a futam, és új rajt rendelhető el. Ennek megítélése, és eldöntése kizárólag a vezetőbíró hatásköre. Döntését minden esetben el kell fogadniuk a versenyzőknek. Különleges eseménynek számít a legalább 3 versenyző összeakadása/falba szorulása, a rajt pillanatában lefulladó gokart, bármilyen baleset, amely során egyértelmű vagy csak feltételezhető a versenyző sérülése, a lebonyolítást akadályozó bármilyen atrocitás/közjáték, illetve további egyéb esetek, amely során saját hibán kívüli jelentős pozícióvesztést szenved el versenyző. Amennyiben szabálytalanság történik, hiába rendel el a vezetőbíró új rajtot, az eset kivizsgálható, és a szabálytalankodó rajtbüntetéssel büntethető.

A futam elhalasztása:

Szélsőséges időjárási körülmények, vagy előre nem várt különleges események miatt a szervezők a futamot törölhetik vagy félbeszakíthatják. Amennyiben törlik, úgy a futam nem kerül megrendezésre egy későbbi időpontban.

Elhalasztás esetén a szervezők egy későbbi időpontot jelölnek ki az elmaradt futam megrendezésére. Ebben az esetben a nevezési díj nem jár vissza.

Elhalasztás esetén:
Amennyiben a kategórián belül nincs minden versenyzőnek mért köre az időmérő edzésen, úgy a megismételt futamon mindenkinek újra kell teljesíteni az időmérő edzést.

Kategóriák értékelése:

Minden kategória külön értékelendő.
Amennyiben egy kategóriában nincs meg a minimális nevezőszám, ami 5 fő, úgy azt nem rendezzük meg vagy más kategóriával összevonható (amennyiben maximum 11 fő indul), és a futamon elért pontok 50%-a kerül kiosztásra.

 Pontozás:

Pontozás 1-től a 10. helyezésig történik (lásd mellékelt pontozás-táblázat). Bármely előre nem látható probléma miatt történő kiesés (géphiba, benzinprobléma), vagy hátrányba kerülés (egy másik versenyző szabálytalankodása) esetén sem kompenzálhatóak a pontok, senki sem kaphat több pontot, mint ahányadik helyen célba ért. Kivétel, ha valamely versenyző kizárásra kerül vagy hátrasorolással van büntetve, és így az utána következők előre ugranak egy helyet.

Az adott kategória futamai során a pole pozíciót szerző versenyző + 2 pontot kap (a Q1 szakaszgyőztese +1 pont), a bónusz bokszkiállásért további +4 pontot zsebel be (2. bónusz +1 pontot ér), amelyek a helyezésért kapott pontjaihoz hozzáadódnak.
Továbbá a versenyben futott (45 kör vagy 34 kör) leggyorsabb körért is jár + 1 pont mindhárom kategóriában.

Az év végi értékelés kategóriánként történik. Ha egy versenyző az év folyamán több kategóriában is indult, úgy kategóriánként, külön kerül értékelésre.

A bajnokság végső sorrendje az év folyamán megszerzett pontok összessége alapján dől el, úgy, hogy a megrendezett 17 futamnak a legjobb 15 eredménye számít bele. Amennyiben egy futamot törölni kell és így 16 futam kerül megrendezésre, úgy az év végi értékelésbe szintén 15 futam eredménye számít. Ha két futamot is törölni kell, mind a 15 verseny eredményei beleszámítanak az összetett értékelésbe.
Amennyiben vis maior esetén 15-nél is kevesebb futam kerülhet megrendezésre, az addig megtartott versenyek eredményei számítanak.

Összetett pontegyenlőség esetén a következők pontokon kell végigvenni, amíg nincs jobb eredmény:
– több győzelem
– több második hely
– több harmadik hely
– a versenyeken szerzett jobb helyezések száma
– pole pozíciók száma
– az időmérőkön szerzett jobb helyezések száma
– eldobás nélküli pontszám

Pontszámítás:

1.   helyezés: 25 pont
2.   helyezés: 20 pont
3.   helyezés: 17 pont
4.    helyezés: 14 pont
5.    helyezés: 12 pont
6.    helyezés: 10 pont
7.    helyezés: 8 pont
8.    helyezés: 6 pont
9.    helyezés: 4 pont
10.  helyezés: 2 pont
11.  helyezés: 1 pont

Plusz pontok:

Pole pozíció: +2 pont
(Q1 szakaszgyőztes: +1 pont)
(Sprint időmérő győztes: +1 pont)
1. Bónusz bokszkiállás: +4 pont
2. bónusz bokszkiállás: +1 pont
Leggyorsabb kör: +1 pont

SPRINT futamon szerezhető pontok:

1. hely: 4 pont
2. hely: 3 pont
3. hely: 2 pont
4. hely: 1 pont

 

Általános szabályok:

Gokart Sport Vác - biztonsági szabályzat

A biztonsági szabályzat megsértése minimum egy futamos figyelmeztetést és 2 büntetőpontot, súlyosabb esetben kizárást és akár eltiltást vonhat maga után!

Viselkedés a pályán:

A pálya vonalán mindenhol szigorúan TILOS a szándékos lökés!
Szándékos lökés esetén a vétkes versenyzőt kizárjuk a versenyből.
Szándékos lökésnek minősül:

– az indulatból, fékezés nélkül a másik gokartba hajtás
– olyan versenyhelyzet, amelyben a gokartos elkerülhette volna az ütközést, de nem tette
– egymás mellett gokartozáskor a másik gokarttal való ütközés keresése
– egy körön belül az elől haladót minimum 5-szöri  leütközése a támadónak
– sárga zászló alatt történő (akár kisebb) ütközés az álló vagy haladó gokarttal
A szándékos lökés megítélése a bírók feladata és jogköre.

A pályavonalon kialakított bokszutca területe (a jelzőkészülék és a bíró helye miatt) kiemelten veszélyes zóna, ahol a szándékos lökés szintén azonnali kizárással jár.

Szándékos lökésnek minősül, ha a versenyző sárga jelzés alatt ütközik, vagy nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést pl. egy lassabb gokartossal vagy lekörözöttel szemben.
A vezetőbíró a verseny során a túlzott keménységet vagy az agresszív jellegű megmozdulásokat minimum egy alkalommal jelzi az adott félnek, akinek így lehetősége van finomítani a versenyzési magatartásán.
A bokszban és az előzési kísérletek során tanúsított túlságosan agresszív manőverek is kizárással szankcionálhatók, amelyeknél az ütközés elkerülhető lett volna, de a versenyző nem tett meg mindent annak elkerülése érdekében. A verseny során sokat koccanó, az “apróbb” ütközéseket kereső indulónak fekete-fehér zászlóval jelezzük a helytelen magatartást, és további ütközések esetén kizárjuk a versenyből.

Az adott futam előtti versenyzői eligazításon elhangzott kiegészítő információkat is figyelembe kell venni a versenyszabályzaton kívül, és szabálytalanság esetén az alapján is büntethető egy versenyző, hogy nem tartotta be a kiegészítéseket.

A zászlójelzések ismerete kötelező:
Kék zászló (betartva): gyorsabb versenyző(k) közelednek mögötted, készülj fel az elengedésre.
Kék zászló (lengetve): Gyorsabb versenyző(k) közvetlenül mögötted, azonnal engedd el (őket)! A kék zászló mindig a leköröző előtt lévő lekörözendő versenyzőnek szól. Az elengedéshez 2 kanyar a türelmi idő a lekörözött számára, utána feltartásnak minősítjük és büntetjük a feltartó versenyzőt.
A kék zászló hatálya alatt szabálytalan az azonos körön belüli pozíciószerzés. Az a versenyző, aki lengetett kék zászlós jelzés alatt kísérli meg az előzést, és ütközés történik, minimum 1 pozíció büntetést és büntetőpontokat is kap. A betartott kék zászlós jelzés során a megkezdett pozíciós manővert befejezheti a támadó fél, viszont lengetett kék zászló során a pályán hátrább lévő versenyzőnek kell elsőként félrehúzódni.
Sárga zászló/sárga villogó: veszély a pályán, kötelező azonnal lassítani, és felkészülni a kikerülésre vagy adott esetben a megállásra. Előzni szigorúan TILOS, kivéve természetesen a kicsúszott/elakadt versenyzőt. Hatálya a teljes pályavonalra érvényes a sárga villogókkal kiegészülve. Külön zászlóval (pl. zöld) nincs minden esetben jelezve a sárga zászló hatályának feloldása, csupán befejeződik a lengetés/villogás. Az a versenyző, aki sárga zászló hatálya alatt versenytempóban közlekedik és/vagy ütközik, minimum 1 pozícióbüntetésben és 2 büntetőpontban, súlyosabb esetben kizárásban részesül. A sárga zászló észlelése után a versenyzőknek az aktuális pályavonalra előírt deltaidőt kell tartani. Az aktuális versenynapon az eligazítás során jelzi a vezetőbíró a sárga zászlóhoz, és az SC táblához tartozó deltaidőket. A szabálytalanul, versenytempóban történő közlekedést pozícióbüntetéssel és büntetőpontokkal szankcionáljuk.
Piros zászló: A futam azonnali félbeszakítása. Aki meglátja a piros zászlót, annak ezt kézfeltartással jelezni kell a mögötte jövőknek, lassítania kell, majd meg kell állnia. Ha csak nem indokolt, tilos azonnal, nagy fékezéssel megállni, ezzel balesetveszélyes helyzetet teremtve. A rajt utáni első kör során lengetett piros zászló új rajtot jelez, tehát nem kell azonnal megállni, hanem a kör végén újra az eredeti rajtsorrendben kell felállni a rajtvonalakhoz. Piros zászlót kizárólag a vezetőbíró lengethet.
Fekete-fehér zászló átlósan elválasztva+rajtszám: szabálytalan versenyzés, utolsó figyelmeztetés. Ha a versenyző továbbra is szabálytalanul versenyez, kizárjuk a versenyből.
Fekete zászló + rajtszám: kizárás a futamból. Akinek jelezzük, azonnal ki kell állnia a versenyből. Ha a versenyző nem áll ki a versenyből, piros zászlóval megszakítjuk a versenyt és eltiltásban is részesül a versenyző. Fekete zászlót kizárólag a vezetőbíró lengethet.
Kockás zászló lengetve: szabadedzés, időmérő, verseny vége. A kockás zászló után TILOS a versenytempóban való közlekedés, csúszkálás, megforgás. A jelzés után egy levezető kör következik, majd be kell hajtani a fő bokszba. Aki a levezető kör során nem a szabályoknak megfelelően, lassan közlekedik és/vagy ütközik, kizárással is szankcionálható, de minimum figyelmeztetést és 5 büntetőpontot kap.

Szabálytalan előzés és védekezés:

Szabálytalannak minősül a védő részéről:

1. – többszöri irányváltás (min.2), amellyel a támadót szabálytalanul lassításra és/vagy irányváltásra kényszeríti.
2. – irányváltás, és leszorítás, mely akkor történik, amikor a támadó a védő mellé ért (támadó gokartjának első kereke a védő hátsó kerekével már egy vonalban van)
3. – a pozícióban lévő támadó leszorítása, gumifalba szorítása, vagy a pályáról kivezetése
4. – indokolatlanul nagymértékű, vagy hirtelen fékezés a pálya bármely pontján, akadályozva a támadó mozgását

5. – a támadó felé irányuló szándékos ütközés, vagy ütközést kezdeményező, indokolatlan kormánymozdulat (rálegyezés)
6. – a féktávot (az indokoltnál hosszabbat is) a védő szabadon megválaszthatja, ezzel viszont lehetőséget teremt a mögötte haladónak a támadásra (lásd 1. és 2. pont), kanyart követő kigyorsításon történő indokolatlan fékezés viszont szabálytalannak minősül, és automatikusan pozícióvesztéssel jár
7. – A megváltozott tapadási körülményeket a versenyzőknek figyelembe kell venni a versenyhelyzetek során, a csúszós pálya nem jelenthet hivatkozási alapot megállapított szabálytalanság esetén.

Szabálytalanság esetén minden esetben büntetésben részesül a vétkes versenyző, ami lehet minimum figyelmeztetés, büntetőpont, de hátrasorolással, pontlevonással, vagy kizárással is szankcionálható.
A szándékos ütközés (amennyiben a bírók annak ítélik) minden esetben kizárással jár.
Szándékos ütközésnek minősül az is, ha a versenyző nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést versenyzőtársával szemben, vagy sárga zászló hatálya alatt történik az ütközés. A szándékos ütközés megítélése a bírók együttes feladata és a végső döntést minden esetben a vezetőbíró hozza meg.

Szabálytalannak minősül a támadó részéről:

1.) – a védő lökdösése, tolása, billentése
2.) – szándékos ütközés, kiforgatás
3.) – a védő megtámasztása, leszorítása
4.) – előzés a pályavonal elhagyásával (gumifal használatával)
5.) – féktávon beesni és ütközni védekezési szándék megléte mellett (ha a védő már megkezdte a kanyarodást)
6.) – az előzés során minimális fizikai kontakt történhet a két gokart között, de csak abban az esetben, ha a támadónak volt helye és ideje beérni a védő mellé (nem csinált a támadó helyet magának), tehát minimum fél gokarttal pozícióba került, és a védő nem kényszerült ívének nagymértékű elhagyására, valamint az ütközés után ki tud gyorsítani a támadó mellé pozícióba
7.) – ütközéssel helyet teremteni a támadáshoz, illetve tempóelőnyt szerezni a védővel szemben, aki az ütközés következtében pozíciót veszít (a kontakt utáni második kanyarig érvényes)
8.) – ütközéssel, koccanással, tolással, billentéssel előnyt, majd utána pozíciót szerezni oly módon, hogy a hátulról történő ütközést kiváltót is leütközték hátulról, de a pozíciót vesztő védekező fél nem vét vezetéstechnikai hibát
9.) – szabályosnak minősíthető a védő vezetéstechnikai hibáját követő ütközéses pozíciószerzés a támadó részéről, amennyiben a bírók úgy ítélik meg, hogy a támadó igyekezett elkerülni az ütközést (lassítás, kormánymozdulat)
10.) – A megváltozott tapadási körülményeket a versenyzőknek figyelembe kell venni a versenyhelyzetek során, a csúszós pálya nem jelenthet hivatkozási alapot megállapított szabálytalanság esetén
11.) – a versenyzői eligazításon elhangzott kiegészítő információk az irányadóak bizonyos speciális körülményeknél, amelyek adott esetben enyhítik vagy épp szigorítják a fenti alapelveket

A váci pálya karakterisztikája miatt – a különböző módon kialakított pályavonalaktól függetlenül – a célegyenes és a fő boksz melletti első kanyar mindig fixen az aktuális pályavonal része, és speciális versenyhelyzeti szabályok érvényesek rá. Az adott versenyhelyzet legpontosabb megítéléséhez sisakkamerás felvételek szükségesek. Felvétel(ek) hiányában a versenybírók a látottak alapján elemzik az adott helyzetet, és a vezetőbíró hoz döntést még a futam során.
A védekező félnek kifejezett védekezési szándékot kell mutatni a támadási helyzetben gokartozóval szemben. Kifejezett védekezési szándéknak minősül, ha az elöl haladó gokart jobb kerekei sem érintik a betonos felfestett sávot, tehát végig az aszfaltvonalon halad. Ehhez képest minél inkább a külső, ideális ív felé helyezkedik, annál kevésbé tekinthető, hogy védekezési szándékot mutat. A védekező fél kifejezett védekezési szándékot mutatva előnyben részesülhet a támadóval szemben ütközés esetén. A támadó fél a védő kevésbé kifejezett védekezési szándéka miatt megérkezhet a belső íven pozícióba (támadó gokartjának első kereke a védő hátsó kerekével már egy vonalban van). A pozícióba kerülést legkésőbb a célegyenes végén lévő, fordított rajtrács rajtvonaláig meg kell tennie, az előzést pedig legkésőbb a fordított rajtrács 3-as rajtcellának vonaláig be kell fejeznie. Akkor tekinthető befejezettnek az előzés, ha a támadó gokart ütközőkeretének eleje a védő gokartjának első kerekei vonalát eléri. Ebben az esetben a védőnek helyet kell biztosítani a támadónak és külső íven (az ideálishoz képest) folytatni a csatát. Amennyiben a védő nem mutatott kifejezett védekezési szándékot, és a támadó pozícióba került a megadott zónáig, a támadó előnyben részesülhet ütközés esetén, de nem minden esetben tekinthető szabályosnak az előzése. Nem tekinthető szabályosnak az előzés, ha a védekező fél nyit a kormányálláson, de ezzel együtt is ütést kap a támadótól, és legalább a pályavonal közepéig lesodródik, valamint nem tud kigyorsítani és/vagy pozícióban maradni a külső íven, mert a támadó sebessége túlzottan nagy volt a belső íven a pozíciószerzés során. A büntetés mértéke a megítélt szabálytalanság mértékétől függ, és pozícióbüntetés mellett büntetőponttal és figyelmeztetéssel is szankcionálható. Ha a támadó a megadott zónáig befejezte az előzést, ütközés esetén is szabályosnak tekinthető a pozíciószerzés, függetlenül attól, hogy a védekező fél ütközés után lesodródik-e jelentős mértékben. A kijelölt zónáig való befejezett előzés esetén a védő köteles nyitni a kormányálláson és csökkenteni a sebességét, ezzel elkerülve az ütközést a támadóval. Amennyiben a védő részéről a szándékos, ütközésre irányuló kormánymozdulat bizonyítható a felvételek alapján, azonnali kizárással szankcionálható.

Szabálytalanság esetén minden esetben büntetésben részesül a vétkes versenyző, ami minimum 1 büntetőpont, de figyelmeztetéssel (és 2 büntetőponttal), hátrasorolással vagy kizárással is szankcionálható.
A szándékos ütközés minden esetben azonnali kizárással jár.
Szándékos ütközésnek minősül az is, ha a versenyző nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést versenyzőtársával szemben. A szándékos ütközés megítélése a bírók együttes feladata és a végső döntést minden esetben a vezetőbíró hozza meg.
A szabálytalanságok elbírálása időrendi sorrendben történik, amennyiben utólagos vizsgálatra kerül sor. Több, szabálytalannak ítélt versenyző egymáshoz viszonyított sorrendjénél is az időrendiség a mérvadó. Amelyik versenyző később szabálytalankodott, az kerül hátrább, illetve az egymással incidensbe nem kerülő versenyzők sorrendjénél a befutási sorrend a mérvadó.
A különböző incidensek vizsgálata történhet már verseny közben, közvetlenül az adott futam után, vagy aznap az összes versenyt követően, valamint utólagos vizsgálatok is előfordulhatnak. A szervezők igyekeznek mindent incidenst még verseny közben vagy legkésőbb aznap a verseny után kivizsgálni, és döntést hozni az adott ügyekben. A vizsgálatok a külső és belső sisakkamerás felvételek megtekintéséből, az incidensben résztvevő versenyzők meghallgatásából, valamint az eseményt látó bírók egymás közötti megbeszélésből áll. A résztvevők versenyzők meghallgatása nem minden esetben történik meg, de ha igen, csak aznap, a helyszínen történik meghallgatás. Emiatt kifejezett kérés a versenyzők felé, hogy amennyiben – helyezéstől függetlenül – vizsgálat zajlik az ügyében, várják meg a helyszínen a meghallgatást. A vizsgálat tényét vagy már verseny közben mutatja vagy a futamot követően közli a vezetőbíró a résztvevő versenyzőkkel. A vizsgálatban érdekelt versenyzőket a bíró vagy bírók külön és együtt is meghallgathatják a futamokat követően, de más, a versenyhelyzetben nem érdekelt indulók vagy hozzátartozók nem vehetnek részt a megbeszélésen. A vizsgálat eredményét, tehát a versenyhelyzetek megítélését és az elbírálásról hozott döntést a vezetőbíró az eredményhirdetésen közli a résztvevőkkel. Az eredményhirdetés és díjátadó során nincs helye sem a vizsgálat, sem a versenyhelyzetek megvitatásának, a vezetőbíró ilyenkor már a döntést közli.
A szabálytalanság megítélése a bírók együttes feladata, a végső döntést pedig minden esetben a vezetőbíró hozza meg, akinek a döntését minden versenyző köteles elfogadni.

Veszélyes versenyzés

Veszélyes versenyzésnek minősül a folyamatos, figyelmetlenségből vagy szándékosságból történő lökdösődés, billentgetés, piszkálódás. Továbbá tilos az indulatból való versenyzés, egymásra ráhúzni a kormányt, bármilyen cselekvés, ami nem arra irányul, hogy elkerüljük az ütközést, és ezzel a testi épséget óvja a versenyző.
Veszélyes versenyzésnek minősül a szándékosan túl lassan való közlekedés is (kivéve műszaki hiba esetén), vagy a pályán való indokolatlan megállás.
Ezekben az esetekben büntetésben részesül az adott versenyző, ami minimum figyelmeztetés és 2 büntetőpont, de szándékos ütközés esetén már azonnali kizárással és eltiltással is szankcionálható a vétkes versenyző.

Egyéb viselkedési normák a versenyen:

Tilos a leköröző versenyzők szándékos vagy figyelmetlenségből adódó jelentős akadályozása lekörözésnél (kék zászló)! Jelentős akadályozásnak minősül a cikázás, az ütközés keresése, az ütközés, a pálya közepén vagy belső ívén való haladás. A lekörözés akadályozása minden esetben büntetéssel jár, minimum figyelmeztetéssel és 2 büntetőponttal, de súlyos esetben pontlevonással vagy kizárással is szankcionálható a vétkes versenyző.
A lekörözött versenyzővel szembeni sportszerűtlen magatartás (letolása, kilökése) azonnali kizárással szankcionálható.
A leköröző versenyzők bizonyos mozgásteret kapnak, és a lekörözési helyzetet kezükkel jelezhetik a bírók felé, amely nem minősíthető agresszív megnyilvánulásnak, csupán figyelemfelhívásnak.

Kipördülés esetén tilos a forgalommal szembe haladva lendületből visszafordulni (KIEGÉSZÍTÉS: kivéve vizes pályán). Azt a versenyzőt, aki szemben közlekedik a forgalommal, automatikusan a mezőny végére soroljuk a verseny végén, de amennyiben ütközés is történik, azonnal kizárjuk a versenyből (fekete zászló).
KIEGÉSZÍTÉS: esős, vizes pályán történő vezetéstechnikai hiba vagy ütközés miatti megpörgés esetén a versenyzőknek lehetőség van lendületből visszafordulni, amennyiben nem veszélyezteti és nem akadályozza a többi versenyzőt. Visszaforgás előtt kötelezően meg kell várni, hogy az érkező, pályán normál irányban haladó versenyzők elhaladjanak, és szabad legyen a pályán. Azt a versenyzőt, aki a visszaforgásával veszélyes helyzetet teremt, automatikusan a mezőny végére soroljuk a futam végén, amennyiben ütközés is történik, azonnal kizárjuk a versenyből (fekete zászló).
Ha egy versenyző kicsúszik, ütközik, gumifalba csúszik, és nem tudja folytatni a versenyt, feltartott kézzel kell jelezni. Kiszállni a gokartból a pálya teljes vonalán szigorúan TILOS! Kizárólag a versenybíró engedélyével szabad! Ennek megsértése minden esetben büntetést von maga után, minimum 2 pozícióbüntetéssel szankcionáljuk, de adott esetben hátrasorolással, kizárással és eltiltással is büntethető a szabálytalankodó versenyző.

Versenybe való visszakapcsolódáskor tilos feltartania a gyorsabban haladókat, kék zászló lengetése nélkül is kötelező félrehúzódnia, és nem akadályozhatja a többieket.

Leintés után tilos versenytempóban közlekedni, a gokartból kiszállni, szándékosan megpördülni, az aszfaltcsíkot elhagyni, csúszkálni, akár kisebbet is ütközni vagy a bukósisakot levenni! Ezek megsértése minden esetben büntetést von maga után, és akár kizárással is büntethető az adott versenyző!

A versenyzőknek tilos a gokartok műszaki állapotát haladás közben vizsgálni/ellenőrizni, esetleg megpróbálni a vélt vagy valós hibát javítani, illetve a kezelőszerveken (kormány és pedálok) kívül más alkatrészhez hozzányúlni. Az a versenyző, aki a motorhoz vagy annak alkatrészeihez, esetleg forgó alkatrészekhez nyúl vagy akár megkísérli, minden esetben büntetésben részesül. Minimum figyelmeztetés, és 2 büntetőpont a szankció, súlyosabb esetben vagy figyelmeztetés hatálya alatt kizárással büntetjük.
Az ilyen jellegű tevékenység rendkívül balesetveszélyes és/vagy jogtalan előnyszerzéssel járhat, ami tiltott a pályára hajtást követően. A versenyzőnek lehetősége van segítséget kérni a kezelő személyzettől vagy a bíróktól a verseny megkezdése előtt a bokszban, és a pályán is felvezető körökön (még a rajtrácson is), ha úgy ítéli meg, hogy a gokartnak műszaki hibája van. Ebben az esetben elhalasztjuk a rajtot, és megvizsgáljuk a gokartot. A verseny első körében is megállhat a versenyző műszaki hibára hivatkozva, amit szintén kivizsgálunk, viszont ha nem találunk problémát, a versenyzőnek az utolsó helyről kell indulnia az ismételt rajtnál.

Tilos bármilyen verbális és/vagy fizikai agresszió kifejezése a másik versenyző, a lebonyolítást végző személy vagy más személyek irányába a pálya teljes területén a rendezvény alatt, beleértve a vulgáris jelentésű kézjelzéseket is! A nem másik versenyző felé irányuló, de sportszerűtlen, agresszív megnyilvánulások is tiltottak. Ilyen esetekben minimum hátrasorolással és pontlevonással, súlyos esetben kizárással és eltiltással is büntethető az adott versenyző.

A szabálytalannak tűnő versenyszituációk megítélése és elbírálása a látottak, a készült felvételek, és adott esetben a versenyzők meghallgatása után történik, az elbírálás kizárólag a versenybírók (közös elbírálás, a döntés a vezetőbíróé) hatásköre, amit köteles minden résztvevő elfogadni, és a döntés ellen nincs lehetőség óvásra.

Büntetés mértéke:

A büntetés mértéke mindig az adott szituáció súlyosságától függ. A büntetés lehet: figyelmeztetés, büntetőpontok, egy vagy több hellyel történő hátrasorolás, a hátrányba kényszerített versenyző mögé sorolás, a futam utolsó helyére sorolás, pontlevonás, kizárás, eltiltás. A szituáció súlyosságát a vezetőbíró dönti el (a többi bíróval és a szervezőkkel történő konzultáció után). Kizárás vagy eltiltás esetén nevezési díj nem térítendő vissza.

Figyelmeztetések és büntetőpontok:

Büntetőpont jár minden, verseny előtt, közben, és esetleg utána elkövetett szabálytalanság esetén (az érte járó standard büntetés mellett), ami általában 1 büntetőpont. Figyelmeztetés hatálya alatt versenyezve, vagy sportszerűtlen, indulatból történő szabálytalanságok esetén a protokoll szankciók mellett minimum 2 büntetőpont jár a vétkes versenyzőnek.
A biztonsági vagy etikai szabályzat megsértése is büntetőpontokkal jár, amennyiben az ilyen esetekben kötelező módon kiosztott figyelmeztetéssel szankcionáljuk a versenyzőt.
Kizárás esetén 10 büntető pontot kap a versenyző (ami 10 pont levonást is jelent), és minimum 2 futamos eltiltást.
10 összegyűjtött büntetőpont után 10 pont levonás történik az adott versenyző összesített pontjaiból. A pontlevonással törlődnek a büntetőpontok (zárójelben -10 ponttal jelezzük).

Figyelmeztetés járhat a szabálytalanságok mellett például sportszerűtlen megmozdulások miatt, ahol nem történt szabálytalanság (mutogatás, sértegetés stb.), esetleg szabadedzés alatt történt vagy a biztonsági és/vagy etikai szabályok megsértése miatt.

A figyelmeztetésben részesülő versenyző automatikusan 2 büntetőpontot kap, illetve a következő futamra vagy futamokra hatályosan sokkal szigorúbb elbírálás vonatkozik rá.

A 3. figyelmeztetés után automatikus kizárás, és minimum 1 futamos eltiltással együtt 10 büntetőpont kerül kiosztásra.

 A bejegyzett figyelmeztetések és büntetőpontok az összetett ponttáblázatban tekinthetők meg.

Az indulók figyelmeztetést kaphatnak a biztonsági szabályzat, az etikai szabályzat megsértéséért, valamint a pályán mutatott sportszerűtlen vagy figyelmetlen versenyzésért, már a szabadedzések során is!

A figyelmeztetés(ek) a következő verseny(ek)re érvényes(ek), ahol a legkisebb szabálytalanságoknál vagy kétes helyzetekben is komolyabb büntetésre számíthat az adott versenyző. A figyelmeztetés hatálya alatt induló versenyző kizárólag teljesen tiszta, érintésmentes versenyszituáció során szerezhet pozíciót más indulóval szemben, és nincs mozgástere a szabályzatban leírtakhoz képest.
Amennyiben szabálytalanságot vagy sportszerűtlenséget követ el a figyelmeztetés hatálya alatti versenyző, minimum hátrasorolással és büntetőpontokkal együttesen szankcionáljuk.

Határozott célunk, hogy a versenyzők tisztelettel álljanak a sporthoz, a többi résztvevőhöz, valamint a versenyt lebonyolítókhoz. Minden indulót a sportszerű versenyzésre és a szabályzat maximális betartására szeretnénk ösztönözni.

A büntetések jelzése:

Futam közben és futam után is történhet a büntetés(ek) kiosztása. Amennyiben az adott versenyző egyértelmű szabálytalanságot követett el, a vezetőbíró az eligazításon jelzett módon jelezni fog a versenyzőnek, aki ezt köteles elfogadni és azonnal, de legkésőbb egy körön belül maga elé engedni a másik felet. Ha ez nem történik meg egy körön belül, pedig a versenyző egyértelműen látta a jelzést, minimum hátrasorolással, de azonnali kizárással is szankcionálható. Abban az esetben, ha a jelzés után a vétkes versenyző lassít és kezével jelzi szándékát a pozíció visszaadására, de versenyzőtársa abban a körben kijön a bokszba, vagy valami miatt visszaesik, visszaadottnak tekinthető a pozíció, és szankció nélkül folytatható a verseny.
Ha a vezető bíró jelzésének egyáltalán nem tesz eleget a szabálytalankodó versenyző, súlyos vétségnek tekintendő, és minimum hátrasorolással és büntetőpontokkal vagy azonnali kizárással büntethető (óvás esetén kötelező sisakkamerás felvételt bemutatni).
Amennyiben a versenyen működő sisakkamera van a résztvevő versenyzőkön, a bírók (vezetőbíró) dönthetnek úgy, hogy nem büntetnek azonnal, hanem azt a jelzést adják, hogy vizsgálni fogják utólag az esetet, ha az incidenst kiváltó versenyző nem adja vissza a pozíciót. Ha a versenyző úgy dönt, hogy nem adja vissza a pozíciót, de a vizsgálat során szabálytalannak minősül a manővere, utólag kap büntetést. Ha a vizsgálati jelzést kapó versenyző lassít és kezével jelzi szándékát a pozíció visszaadására, de versenyzőtársa abban a körben kijön a bokszba, visszaadottnak tekinthető a pozíció, és nincs további vizsgálat.
Annak a versenyzőnek, akit a vezetőbíró kizár a versenyből, fekete zászlóval jeleznek, és köteles azonnal kiállni a versenyből. Az a versenyző, aki nem tesz eleget a fekete zászlós jelzésnek, a kizáráson kívül pontlevonással és végleges eltiltással is szankcionálható. A figyelmeztetés hatálya alatt versenyző résztvevők büntetései mindig szigorúbbak.

Viselkedés a bokszutcában:

A fő bokszba való behajtásnál a sebességet nagymértékben csökkenteni kell, maximum 5-6 km/órára és már időben kézfeltartással jelezni kell a többi versenyzőnek a kiállás tényét, valamint figyelni kell a segítő személyzet testi épségére. Az edzések és futamok utáni megállás a boksz utca túloldalán történik a behaladás sorrendjében. A boksz utcában tilos a nagy sebességű haladás. A nagy sebességgel érkező versenyző akár a szabadedzések alatt is büntethető figyelmeztetéssel, büntetőpontokkal vagy rajtbüntetéssel! A bokszutcában történő agresszív megmozdulások vagy szándékos ütközés esetén azonnali kizárással szankcionálható(k) az adott versenyző(k).  A bokszban a gokartból kiszállni csak akkor szabad, ha már mindenki kiállt, és a gokartokat már leállítottuk! A bokszból kiállásnál a pályán érkező versenyzőnek van minden esetben elsőbbsége. A bokszból kihajtás során, ha ütközés történik, a vétkes versenyző súlyos büntetésre számíthat.

Egyéb viselkedési normák a rendezvényen:

A rendezvény ideje alatt tilos bármilyen szeszes italt és/vagy tudatmódosító szert fogyasztani a versenyzőknek. Aki alkoholt fogyaszt, vagy láthatóan/érezhetően korábban fogyasztott, az a nap további részében már nem ülhet bele a bajnokság gokartjaiba, a nevezési díj pedig nem kerül visszatérítésre. A versenyeinken nagy hangsúlyt fektetünk az egymás iránti tisztelet kihangsúlyozására mind a pályán, mind a pályán kívül. A rendezvények alatt, aki bármilyen vitás esetet tettlegességgel (vagy akár verbális agresszióval) próbál megoldani, az – ennek mértékétől függően – azonnali kizárással, vagy a bajnokságból való végleges kitiltással büntethető. A versenyzőkhöz tartozó szurkolók, családtagok viselkedéséért is az adott versenyző szankcionálható.

Óvás:

Indokolt esetben óvást a verseny leintését követő 30 percig lehet benyújtani szóban. Óvásra abban az esetben lehet szükség, ha futam közben a vezetőbírótól nem érkezett jelzés pozíció visszaadásáról vagy arról, hogy egy adott szituációt vizsgálni fognak a versenyt követően. Az óvásokkal kapcsolatban a Szervezők (bírók, vezetőbíró) hoznak döntést a versenyen látottak, az érintettekkel való konzultáció és a videofelvételek megtekintése után egy későbbi időpontban. A versenyről a szervezők nem készítenek külső felvételeket, kivéve egy-egy esetben a verseny első 2 köréről.
Kiemelten ajánlott a saját külső, vagy sisakkamerás felvétel készítése, ami az óvásnál nagyban segítheti az elbírálást. Amennyiben óvás történt, és a dobogós helyezések esetében nem hozható rövid időn belül egyértelmű döntés, úgy a díjak utólagos kiosztásra kerülhet. Ilyen esetben a szervezők a következő futamig hoznak döntést, és utólag kapják meg serlegeiket a dobogón végzett versenyzők.

Utoljára módosítva: 2023.02.01.

Weboldalunk a látogató élményének javítását segítő "sütiket" használunk. Elfogadod? További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás